Un tort cu un gust fin plin de savoare. Este o reteta un pic mai complicata, dar merita tot efortul.
Tort Bezea
Autor: Tina
Bucataria: Romaneasca
Categoria: Desert / Dulciuri
Portii: 8
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
Bezea
- 5 ouă
- 1 cană zahăr
- ⅔ cană alune prăjite sau nuci, măcinate
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu
Crema
- 1½ cană frișcă
- 1 cană zahăr pudră
- 1 lingura lichior de alune
- 300 g de ciocolată
- 1 cană alune sau nuci măcinate
Cum preparam:
Foi de bezea.
- Încălzim cuptorul la 95 ° C
- Tapetăm tava în care vom coace foile de bezea cu hârtie de copt, iar pe hârtie desenăm 4 dreptunghiuri 10x20 cm fiecare.
- Separăm albușul de gălbenuș si mixăm albușul cu bicarbonatul de sodiu. Când s- a intărit bine incepem sa adăugăm zahărul pudră puțin câte puțin. Trebuie să obținem o cremă tare încât dacă întoarcem bolul cu fundul în sus, crema nu are voie să cadă.
- Când crema este tare adăugăm alunele si amestecăm ușor cu o lingură cu mișcare ușoară de jos în sus.
- Asezăm bezeaua în tava și o grupăm în cele 4 dreptunghiuri.
- Introducem tava în cuptor la 100 ° C, aproximativ 1½ - 2 ore, în funcție de cuptor.
Cremă.
- Mixăm frișca iar cănd este aprope gata adăugăm zahărul pudră, mixăm până frișca este tare iar apoi adăugăm alunele și lichiorul.
- Topim ciocolata iar când este complet răcită ungem o parte a fiecărei foi de bezea. După care punem foile în frigider ca ciocolata să se întărească.
- Când ciocolata s-a întărit, așezăm tortul pe un latou de servire și ciocolata o acoperim cu un strat de frisca.
- Așezăm foaie peste foaie și peste fiecare strat de ciocolată ( pe fiecare bezea) punem un strat de frișcă cu alune.
- Pe partea de sus și pe părțile laterale ale tortului peste cremă, presarăm alune măcinate.
- Eu am ornat cu alune de pădure întregi iar apoi cu toping de ciocolată.
- Lăsăm în frigider o oră după care putem servi.
- Tortul de bezea este gata, taie o felie si simtei gustul fin si delicat plin de savoare.
Poftă bună!
Poftă bună!
Savoare si bun gust – Tort Bezea
Please follow and like us: