Combinația dintre cireșe si deliciosul mousse de ciocolata, este perfecta, un amestec rafinat.
Tort cu cirese si mousse de ciocolata
Autor: Tina
Portii: 10
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
Blatul
- 100 ml ulei
- 1 plic praf de copt
- 50 g ciocolata neagra topita la bain-marie
- 6 oua
- 6 linguri de zahar
- 300 g de faina
Crema de ciocolată
- 250 g ciocolata
- 250 g unt 82% grasime si nesarat
Mousse-ul de cirese
- 500 g cirese fara samburi proaspete sau congelate (bine stoarse)
- 300 ml frisca naturale nu vegetala (smantana dulce pentru frisca)
- 100 ml suc de cirese (apa)
- 250 g zahar
- 9 plicuri granule de gelatina (15 g/plic)
Cum preparam:
Blatul
- Albușurile le batem spuma cu un praf de sare si praful de copt cand este batut bine, adaugam zaharul lingura cu lingura.
- Peste galbenusuri adaugam pe rand uleiul, ciocolata topita si faina.
- Cand albusul este batut il punem peste galbenusuri, lingura cu lingura.
- Amestecam usor de jos in sus, pana se obtine ocompozitie omogena.
- Turnam aluatul intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina sau cu hartie de copt si coacem aproximativ 30 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade.
- Lasam sa se raceasca, apoi il taiem in doua.
Crema de ciocolata
- Putem folosi ciocolata amaruie sau cu lapte, ori jumatate/ jumatate.
- De preferat jumatate amaruie si jumatate cu lapte.
- Intr-o cratita la foc mic vom pune untul si ciocolata. Le lasam la foc pana cand se topesc in totalitate, amestecam in continuu.
- Luam cratita de pe foc si turnam crema intr-un bol pe care il punem in frigider unde il vom lasa pana cand se va intari.
Mousse de cirese
- Ciresele pot fi inlocuite si cu visine sau capsuni.
- Punem gelatina la inmuiat pentru aproximativ 5 minute in cele 100 ml de suc sau apa.
- Punem ciresele si zaharul intr-o oala la foc mic, in mod normal nu trebuie sa adaugam apa deoarece fructele vor lasa suficienta. Daca fructele nu sunt foarte zemoase adaugam cateva linguri de sirop sau apa, dupa care lasam pe plita la foc mic pana scade. Amestecam.
- Cand zaharul s-a topit si siropul a scazut luam de pe plita si asa fierbinte le mixam cu un blender.
- Eu am lasat si cateva fructe nemixate , este atat de placut sa simti intr-o crema o bucatica de fruct.
- Peste piureul de fructe turnam gelatina, amestecam si lasam sa se racoreasca. Atentie, amestecam din cand in cand si avem grija sa nu o lasam prea mult sa se coaguleze gelatina.
- Batem frisca foarte bine si o lasam la frigider pana s-a racit si piureul de fructe.
- Cand avem piureul racit (dar nu intarit) adaugam frisca lingura cu lingura.
- Amestecam cu miscari de jos in sus astfel incat sa obtinem o crema pufoasa.
Siropul
- Punem pe foc intr-o oala mai mica 100 ml apa si doua plicuri de zahar vanilat.
- Lasam sa se raceasca apoi adaugam 1 lingurita de esenta de rom.
- Cu acest sirop vom insiropa blaturile.
Asamblarea tortului
- Asezam prima foaie de blat intr-o forma rotunda cu pereti detasabili.
- Insiropam blatul moderat, nu ne dorim un tort pe care sa nu-l putem taia.
- Peste primul blat insiropat repartizam uniform mousse-ul de cirese.
- Acoperim cu al doilea blat si punem tortul in frigider pentru cateva ore sa se intareaca mousse de cirese.
- Eu am tinut tortul in frigider aproximativ 3 ore, dupa care l-am scos l-am asezat pe un platou si l-am imbracat in crema de ciocolata. Il ornam cu fructe proaspete sau dupa cum ne duce imaginatia.
- Nivelam uniform peste toata suprafata si decoram cu fructe proaspete sau dupa propriul gust.
Pofta buna!
Poftă bună!
Savoare si bun gust – Tort cu cirese si mousse de ciocolata
Please follow and like us: