
Aceasta este una dintre acele retete in care totul este simplu , am gasit reteta intr-o revista italiana si am respectat-o intocmai.
Tortul crema de lamaie si bezea este un tort in care componentele sunt echilibrate in asa fel incat rezultatul final este uimitor, iar gustul depaseste toate asteptarile.


- 6 oua
- 150g faina
- 50 g migdale macinate
- 200g zahar
- 40 ml de apa
- 40 ml de ulei
- un pliculet de praf de copt
- un praf sare
- 200 ml apa
- 200 g zahar
- 700 ml lapte
- 300 g smantana pentru frisca
- 160 g zahar
- Coaja de la o lamaie
- 80 g amidon de porumb (putem inlocui cu faina)
- 2 oua + 6 galbenusuri de ou
- 240 g zahar
- 50 ml apa
- 4-5 (120 g) albusuri (din cele ramase de la crema)
- Pandispan
- Separam albusurile de galbenusuri .
- Galbenusurile le frecam cu uleiul pana devin ca o crema fina.
- Albusurile le punem in bolul uni mixer si le mixam la inceput la o treapta mica dupa care le o treapta mare.
- Cand albusurile au devenit o spuma tare reducem din viteza de mixare si adaugam zaharul lingura cu lingura, continuad sa mixam pana avem o spuma care nu cade din vas daca o rasturnam cu fundul in sus. Adaugam peste albusuri, galbenusurile, apa si amestecam cu o spatula sau o lingura de lemn, cu miscari de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din compozitie.
- Adaugam apoi, faina cernuta cu praful de copt si sarea si amestecam usor pana incorporam bine faina si am obtinut o compozitie omogena si cremoasa.
- Adaugam migdalele macinate si le incorporam bine.
- Turnam compozitia intr-o forma rotunda pe care am uns-o cu un pic de unt sau ulei si am tapetat-o cu putina faina.
- Introducem tava la cuptorul preincalzit la 180 C pentru aproximativ 25 - 30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.
- ml de apa se combina cu 200 de grame de zahar si se fierbe timp de 2 minute.
- Lasam sa se raceasca.
- Intr-o oala se toarna lapte, smantana si coaja de lamaie si se pune pe foc mic.
- Intr-un bol punem cele 160 g de zahar, 80 g de amidon de porumb, 2 oua si 6 galbenusuri de ou.
- Amestecam cu un tel sa incorporam bine toate ingredientele.
- Aproximativ o treime din laptele fierbinte il turnam in amestecul de ou amestecand in continuu.
- Dupa ce am incorporat bine laptele in crema de ou, turnam compozitia in oala cu laptele de pe foc amestecand in continuu pana se fierbe crema.
- Trebuie sa avem grija sa nu se faca gogoloase sau sa se prinda pe fundul oalei.
- Cand crema este fiarta o luam de pe foc si acoperim oala cu o folie.
- Sectionam blatul pe diagonal, in 3 parti.
- Asezam o foaie de blat pe un platou iar in jurul lui vom aseza inelul detasabil de la forma de copt.
- Insiropam blatul apoi punem o jumatate din crema fierbinte.
- Asezam peste crema a doua foaie de blat.
- Insiropam blatul, punem si nivelam a doua parte din crema.
- Asezam deasupra cremei si a treia foaie de blat si o insiropam si pe aceasta.
- Introducem tortul in frigider pentru cateva ore.
- Facem un sirop din 240 g de zahar si 50 de grame de apa.
- Va trebui sa aducem siropul pana la temperatura de 124-126 de grade.
- In cazul in care nu avem un termometru de bucatarie , punem langa oala de pe foc, un pahar cu apa rece si picuram un strop de sirop in apa, ar trebui sa se formeze bile transparente confiate.
- In timp ce siropul fierbe, mixam 120 de grame de albusuri de ou (aproximativ 4-5 bucăți in functie de cat de mari au fost ouale).
- Mixam pana obtinem o spuma tare.
- Cand siropul ajunge la temperatura dorita, crestem viteza la mixer si adaugam siropul fierbinte in fir subtire.
- Continuam sa mixam pana cand bezeaua se raceste.
- Scoatem tortul din frigider, inlaturam inelul de la tava de copt si cu un sac de patiserie pentru a decorare, ornam tortul cu bezea.
- De data aceasta, eu, la fel ca in original, am folosit un pistol cu flacara pentru a carameliza putin bezeaua, dandu-i un aspect mai sic.
- Daca nu avem pistol cu flacara, decoram tortul cu coaja de lamaie sau dupa bunul nostru gust.
- Tortul nostru este gata si putem sa-l servim.
Pofta buna!