Tort cu crema de lamaie
Autor: Tina
Categoria: Desert / Dulciuri
Portii: 10
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
Blat:
- 5 ouă
- 5 linguri zahăr
- 3 linguri ulei
- 5 linguri făină
- un praf de copt
- coajă rasă de lămâie
- esență de vanilie
- Crema de lămâie:
- 3 gălbenușuri
- 100 g zahăr pudră
- 1 lingură făină
- 250 ml lapte
- 125 g brânză mascarpone
- 200 ml frișcă lichidă
- 1 plic zahăr vanilat
- zeamă de lamaie
Glazură:
- 150 g ciocolată amăruie
- 150 g smântână pentru frișcă
Cum preparam:
Blat:
- Mixăm albușurile iar când obținem o spumă tare adăugăm zahărul treptat iar la final vom avea o bezea consistentă și lucioasă.
- Gălbenușurile le frecăm cu uleiul, esența de vanilie și coaja de lămâie iar apoi le turnăm peste albușuri și amestecăm ușor cu o spătulă sau lingură de lemn cu mișcări de jos în sus pentru a nu scoate aerul din albuș. Astfel va rămâne în continuare o cremă pufoasă.
- După ce am adăugat gălbenușurile încorporăm făina amestecată cu praful de copt, amestecăm usor.
- Turnăm compoziția într-o tavă rotundă sau dreptunghiulară, tapetată cu hârtie de copt și introducem blatul în cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru aproximativ 30 de minute.
- Scoatem blatul din tava și-l lăsăm la răcit fără a îndepărta hârtia de copt.
Crema:
- Amestecăm gălbenușurile cu zahăr și făină.
- Adăugăm laptele puțin câte puțin și amestecăm bine cu un tel, avem grijă să nu se formeze cocoloașe.
- Punem vasul pe foc mic și fierbem compoziția, fără sa dea în clocot, până se îngroașă ca o budincă, în tot acest timp amestecăm în continuu. Odată îngroșată crema, o luăm de pe foc și o lăsăm la răcit.
- Când crema este rece încorporăm brânza marscapone, mixăm bine.
- Într-un alt castron mixăm frișca lichidă cu zahărul vanilat până obținem o frișcă spumoasă și consistentă după care o încorporăm în crema de mascarpone. Pentru aromă, dupa gust asezonăm cu zeama de lămâie, (2 -3 linguri).
- Umezeala din cremă va fi absorbită de blat, astfel ca blatul nu mai necesită însiropare și nici nu trebuie să ne speriem ca dupa adăugarea sucului de lămâie avem o cremă ușor moale.
- Blatul îl vom secționa (pe grosime) în 2 parți (putem si în 3 părți) și punem cremă pe fiecare foaie de blat în părți egale inclusiv partea dedeasupra care o vom îmbrăca în cremă.
Glazura:
- Pentru glazură topim ciocolata pe baie de aburi. Peste ciocolata topită turnăm smântăna pentru frișca, puțin câte puțin, până ajungem la consistența dorită.
- Turnăm glazura peste prajitură și lăsăm la rece în frigider pentru cel puțin o ora.
- Este bine să așezăm prăjitura pe un platou prevăzut cu capac deoarece după montare o dăm la frigider și trebuie să fie acoperită pentru a nu lua gust și miros de la alte preparate aflate în frigider.
Poftă bună!
Please follow and like us: