O prajitura cu foi fine si fragede, ce ti se topesc in gura. Prajituta mea are doar 7 foi, am facut-o in graba intr-o zi de sambata, destul de aglomerata. Reteta originala are vre-o 20 de foi, iar tortul arata ca un adevarat turn si este dedicat unei familii mari.
Este o reteta ce pare complicata, dar va asigur ca nu este deloc asa, mie mi-a luat mai putin de o ora si jumatate si rezultatul a fost cel asteptat.
Tort cu foi fragede si frisca
Autor: Tina
Bucataria: Romaneasca
Categoria: Desert / Dulciuri
Portii: 8
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
Foile de fragede
- 200 g Unt
- 2 Ouă
- 2 linguri Zahăr
- 100 g Miere
- 1 lingurita Bicarbonat de sodiu
- Faina cat cuprinde ( 500-600 g)
Crema
- 500 g smantana
- 500 g frisca 33-36%
- 150 g zahar pudra
- 100 g nuci macinate
Cum preparam:
Foile fragede
- Intr-un castron punem untul, zaharul si mierea la topit, pe baia de aburi (bain marie). Amestecam bine, pana compozitia ajunge lichida aproape de punctul de fierbere ( nu o lasam sa fiarba.
- Adaugam bicarbonatul de sodiu si amestecam cu telul pana incorporam bine toate ingredientele, dupa care luam vasul de pe foc.
- Rand pe rand, incorporam cele doua oua in amestecul de unt, zahar si miere, amestecind in continuu.
- Incorporam faina, dar nu o turnam toata deodata ci lingura cu lingura. Cand aluatul este fierbinte poate absorbi mai multa faina iar odata racit devine tare.
- Trebuie sa avem grija sa obtinem un aluat omogen de consistenta unei plastiline pe care sa-l lucram usor, asadar in functie de aceasta consistenta reglam necesarul de faina.
- Cand am obtinut consintenta dorita asezam aluatul pe blatul de lucru pudrat cu faina si-l framantam usor.
- Impartim aluatul in 6-7 bucati egale. Formam bile pe care le intindem in foi subtiri cu ajutorul sucitorului.
- Sa putem intinde aluatul bine, trebuie pudrat cu putina faina.
- Odata foile facute, le ajezam pe hartie de copt si le coacem pe rand cate 5 minute in cuptorul preincalzit la 200 C.
- Trebuie sa avem mare grija, foile se vor coace imediat datorita grosimi mici, cand devin usor aurii le le scoatem imediat din cuptor, altfel se ard.
- Cand foile fragede sunt coapte trecem la pregatirea cremei.
Crema de frisca.
- Amestecam smantana cu frisca ( am folosit doar frisca naturala, evit folosirea celei vegetale) si o mixam impreuna cu zaharul pudra.
- Obtinem o crema spumoasa si consistenta, din care luam deoaparte 5-6 linguri pentru ornat, diferenta o amestecam cu nuca macinata.
Asamblam tortul.
- Asezam prima foaie pe un platou si punem deasupra ei 2-3 linguri de crema, nivelam uniform dupa care asezam foaia urmatoare.
- Repetam operatiunea pana asezam ultima foaie peste care vom aseza crema pastrata fara nuca.
- Invelim tot tortul in crema si–l decoram dupa cum ne pricepem, cel mai simplu cu nuca macinata.
- Tortul nostru cu foi fragede si frisca este gata, il lasam in frigider 4-5 ore sau peste noapte. Foile trebuie s absoarba crema si sa se inmoaie. Astfel a doua zi vom avea un tort ce se topeste in gura.
Pofta buna!
Savoare si bun gut – Tort din foi fragede si frisca
Please follow and like us: