
Fiind sezonul zmeurei profit din plin si ma bucur de aroma ei inconfundabila. Am facut un tort dintr-un blat simplu pe care l-am umplut cu o crema fina de vanilie, frisca si fructe proapete de zmeura.
Combinatia dintre crema fina putin dulce si fructele de zmeura proaspete dulce-acrisor, este una pe deplin reusita. Am obtinut un tort fin, aromat si racoros. Este o reteta simpla pe care merita sa o incercati.
Ingrediente:
- !Blatul
- 8 oua
- 200 g faina
- 200 g zahar
- 1 praf de sare (un varf de cutit)
- 1 praf de copt (optional)
- !Crema de vanilie
- 6 galbenusuri
- 500 ml lapte
- 50 g de faina
- 80 g zahar
- 1 pastaie de vanilie (sau zahar vanilat)
Frisca
- 250 ml frisca lichida
- 3-4 linguri zahar pudra
Sirop
- 50 ml sirop de zmeura
Decor
- Fructe proaspete de zmeura
Cum preparam:
Blatul
- Separam albusurile de galbenusuri .
- Albusurile le punem in bolul unui mixer si le mixam la inceput la o treapta mica dupa care le o treapta mare.
- Cand albusurile au devenit o spuma tare reducem din viteza de mixare si adaugam zaharul lingura cu lingura, continuad sa mixam pana avem o spuma care nu cade din vas daca o rasturnam cu fundul in sus. Adaugam peste albusuri, galbenusurile si amestecam cu o spatula sau o lingura de lemn, cu miscari de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din compozitie.
- Adaugam apoi, faina cernuta cu praful de copt si sarea si amestecam usor pana incorporam bine faina si am obtinut o compozitie omogena si cremoasa.
- Turnam compozitia intr-o forma tapetata cu hartie de copt ( am folosit o forma cu diametrul de 23), pe care am uns-o cu un pic de unt sau ulei.
- Introducem forma in cuptorul preincalzit la 180 C pentru aproximativ 25 - 30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.
- Lasam blatul sa se raceasca la temperatura camerei.
Crema de vanilie
- Desfacem pastaia de vanilie scoatem semintele.
- Intr-o cratita cu fundul mai gros, turnam 500 de ml de lapte in care punem semintele si pastaia de vanilie.
- Asezam cratita pe plita si aducem laptele la punctul de fierbere dupa care oprim focul. Acoperim cratita cu un capac si lasam vreme de jumatate de ora ca laptele sa ia aroma vaniliei.
- Intre timp intr-un castron mare, mixam cele 6 galbenusuri cu 80 g de zahar pana cand amestecul devine cremos.
- Adaugam peste amestecul de ouă 50 de grame de faina amestecand cu telul pana obtinem o pasta omogena fara cocoloase.
- Din laptele fierbinte cu aroma de vanilie turnam ⅔ peste amestecul de oua, amestecand cu telul in continuu.
- Dupa ce se incorporeaza bine si avem o pasta fina, turnam toata compozitia peste laptele ramas in cratita.
- Asezam cratita pe plita la foc mediu si amestecam in continuu pana incepe sa dea in clocot.
- Continuam sa amestecam inca 2-3 minute pana crema se îngroasa bine.
- Luam cratita de pe foc, scoatem pastaia si semintele de vanilie, acoperim cu o folie alimentara si lasam crema sa se raceasca la temperatura camerei.
Frisca
- Mixam frisca 1 minut la o treapta de viteza mica iar apoi 2-3 minute panadevine o crema solida, la viteza mare a mixerului.
- cand frisca este pe jumatate mixata adaugam zaharul, lingura cu lingura.
Asamblarea tortului.
- Blatul il taiem in doua si il insiropam cu siropul de zmeura.
- Asezam crema de vanilie presaram cateva fructe proaspete (optional)peste care punem 2-3 linguri de frisca.
- Peste crema si frisca asezam cealalta parte de blat.
- Imbracam tortul in frisca si decoram cu fructe de zmeura.
- Lasam la frigider 2-3 ore dupa care ne putem bucura de deliciosul tort cu frisca si zmeura.
Pentru a viziona pas cu pas modul in care pregatim Blatul si Crema de Vanilie da-ti click pe cuvantul Blat si Crema de vanilie.
Pofta buna!
Savoare si bun gust – Tort cu frisca, crema de vanilie si zmeura
Please follow and like us: