Traditia prajiturilor de sarbatoare in forma rotunda isi are radacinile în Grecia Antica, acestea fiind oferite cu fast ca ofrande zeilor.
Astazi nu concepem o masa de sarbatoare fara un tort festiv. De multe ori timpul nu ne permite sa pregatim cu migala un astfel de desert si apelam la cofetarii, dar… niciodata tortul de cumparat nu va avea gustul tortului facut in casa. Cu putina imaginatie ne putem surprinde familia si musafiri.
Un tort simplu umplut cu frisca la care mai putem adauga si cateva fructe, imbracat in crema de unt si ormat cu un simplu pos si o forma pe care o gasim de cumparat cu 4-5 lei, putem crea un tort spectaculos la nici jumatate din pretul celui cumparat de pa cofetarie.
Tort cu frisca si crema de unt
Autor: Florentina-Mirela
Bucataria: Romaneasca
Categoria: Desert / Dulciuri
Portii: 12
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
Blat
- 8 oua
- 8 linguri zahar
- 8 linguri faina
- 1 praf sare
- 1 praf de copt
Frisca pentru umplutura
- 250 ml frisca lichida
- 1 plic zahar vanilat
- 2 linguri zahar pudra
Crema de unt pentru decor
- 200 grame zahar pudra
- 100 grame unt moale
- 2 linguri lapte
- 1 praf de sare
Cum preparam:
Blatul:
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Batem albusurile spuma, adaugam treptat zaharul si mixam albusurile pana se intaresc. Adaugam treptat galbenusurile, vanilia, iar la final faina in care am amestecat praful de copt.
- Amestecam usor pana obtinem o compozitie cremoasa fara gogoloase
- Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul incins la 180 grade C, vreme de 20-30 minute.
- Pentru verificare facem testul cu scobitoarea, daca pe scobitoare nu ramane aluat si o scoatem curata atunci cand intepam blatul, putem scoate din cuptor. Blatul este copt.
- Se poate face un blat marmorat pentru mai mult efect. Apasand AICI puteti gasi reteta pentru Pandispan pufos.
Frisca pentru umplutura
- Mixam frisca impreuna cu zaharul. Eu folosesc frisca vegetala.
- Când s-a racit blatul il taiem in doua parti egale.
- Punem frisca intre blaturi intr-un strat mai mare. Optional putem presara fructe ori proapete ori din conserva, face ca tortul sa fie mai racoros. Apasati AICI pentru reteta tortului cu frisca si fructe.
Crema de unt pentru decor
- Cernem zaharul sa nu fie cu gogoloase intarite, dupa care il adaugam peste untul moale taiat in cubulete.
- Untul trebuie sa fie moale, la temperatura camerei. Il scoatem din frigider cu o ora - doua, inainte sa-l utilizam.
- Zaharul, untul si laptele le mixam intr-un bol pana cand obtinem o compozitie fina.
- Dupa gust si preferinta, putem adauga cremei diversi coloranti alimentari cu diverse arome (fructe, caramel, ciocolata).
- Lasam un pic crema sa se racoreasca si sa se intareasca putin.
- Cu o parte din crema imbracam tot tortul iar cealalta o punem intr-un pos in capatul caruia am montat o forma si ornam tortul dupa propria imaginatie.
- Pastram tortul de frisca in frigider pana in momentul in care-l vom servi.
Pofta buna!
Savoare si bun gust – Tort cu frisca si crema de unt
Please follow and like us: