“Delizia al limone” a devenit un desert tipic de bucătăria napolitană, a fost creat de cofetarul Carmine Sorrentino Marzuillo în 1978. A devenit astăzi unul dintre cele mai populare deserturi în Campania, pentru prânz și cină, în special pentru nunti si comuniuni, care au o importanță deosebită în regiune.
Eu am pus pe lăngă limetă portocală, textura este mai fină și combinația de aromă portocala-limetă mi s-a părut mai îmbietoare. Puteți însă să folositi doar limete.
Tort Deliciu de lamaie
Autor: Tina
Bucataria: Internationala
Categoria: Dulciuri, Tort
Portii: 10
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
Blatul:
- 2 ouă
- 90 g de zahăr
- 75 g de făină
- 25 g de amidon
- 1 vanilie
- praf de sare
- 2-3 linguri sirop de mentă cu lămâie
Sirop cremă:
- 1 portocală
- 1 limetă
- 1 ou
- 1 gălbenuș de ou
- 125 g zahăr
- 30 g unt
Cremă de limetă - portocală:
- 200 ml siropul cremă de portocală și limeta
- 200 ml frisă
- 1 cană zahăr pudră
- 250 g brânză de vaci (mascarpone)
- 75 ml de lapte
- Gelatina 10 g
Cum preparam:
Blatul:
- Separăm albușurile de gălbenușuri.
- Batem albușurile spumă, adăugăm treptat zahărul si mixăm albușurile până se întăresc. Adăugăm treptat gălbenusurile, iar la final făina în care am amestecat amidonul.
- Amestecăm ușor până obtinem o compozitie cremoasă fără gogoloașe.
- Punem compoziția într-o tavă tapetată cu hartie de copt și dăm la cuptorul încins la 180 grade C, vreme de 15- 20 minute.
- Pentru verificare facem testul cu scobitoarea, dacă pe scobitoare nu rămâne aluat și o scoatem curată atunci când înțepăm blatul, putem scoate din cuptor. Blatul este copt.
Pregătim siropul cremă de portocale si lime.
- Dăm prin răzătoare atăt portocala cât și limeta, avem nevoie de coajă pentru o aroma mai puternica, apoi le stoarcem deoarece avem nevoie și de suc.
- Batem oul și gălbenușul de ou.
- Într-o cratiță cu fund gros turnăm suc de portocale și limetă, adăugăm coaja si zahărul, aducem la fierbere iar apoi adaugăm untul. Amestecăm. Reducem focul și turnăm în flux subțire de ouăle bătute.
- Gătim siropul cremă 10-12 de minute pentru a se îngroșă un pic. Îl luăm de pe foc, îl punem într-un alt recipient și îl punem la răcit în frigider câteva ore. Acest sirop cremă îl putem face cu o zi înainte.
Preparăm crema.
- Mixăm frișca cu zahărul pudră până devine solidă apoi o dăm la frigider.
- Înmuiem gelatina în lapte și lăsăm să se umfle, iar apoi o așezăm pe un bain-marie până se totește, nu este indicat să ajungă la fierbere. O adăugăm în siropul cremă pe care l-am scos din frigider, amestecăm bine.
- Mixăm brănză până capătă o texură fină iar apoi punem peste siropul cremă de portocale și lămâie.
- Amestecăm să încorporăm bine siropul în brânzică.
- Adaugăm frișca peste crema de brânză, amestecăm ușor și crema este gata.
- Secționăm blatul în două, partea deasupra o așezăm într-un bol cu formă sferică pe care l-am tapetat în prealabil cu folie alimentară.
- Așezăm bine blatul astfel încăt să ia forma bolului, îl însiropam cu siropul de mentă și lamâie după care punem în interiorul lui crema de portocale și limetă. Vom păstra 3-4 linguri de cremă pentru décor.
- Partea cealaltă de blat o vom tăiă în fășii ca în poza de mai jos sau putem să lăsăm blatul întreg și o așezăm peste tortul din bol. Va fi baza tortului.
- Punem în frigider pentru 2-3 ore pentru a se întări crema.
- Scoatem tortul dim frigider și cu ajutorul foliei cu care am tapetat bolul îl vom răsturna ușor pe platou.
- Decorăm cu crema rămasă, am pus căteva bombonele din ciocolată alba și frunze de mentă.
- Putem servi.
Tortul Delizia al limone este gata, taie o felie si simtei gustul fin si delicat plin de savoare.
Poftă bună!
Savoare si bun gust – Tort Deliciu de lamaie
Please follow and like us: