Este un tort cu blat de cacao, smântână delicată, vișine și nuci. Un tort plin de savoare…..un deliciu.
Tort Larisa
Autor: Tina
Categoria: Desert / Dulciuri
Portii: 8
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
Blat:
- 6 oua
- 250 g zahăr
- 200 g făină
- 4 linguri pudră de cacao
- 1 plic praf de copt
- 1 lingură de zahăr pudră pentru cireșe
Crema:
- 400 g frișcă
- 200 g smântână (grasă)
- 150 g zahăr
- 200g cireșe congelate
- 80 g nuci
Glazura:
- 50 g de ciocolată neagră
- 30 g unt
Cum preparam:
Blatul.
- Separăm albușurile de gălbenușuri.
- Batem albușurile spumă, adăugăm treptat zahărul si mixăm albușurile până se întăresc. Adăugăm treptat gălbenusurile, vanilia, făina în care am amestecat praful de copt, iar la final cacaoa.
- Amestecăm ușor până obtinem o compozitie cremoasă fără gogoloașe
- Punem compoziția într-o tavă tapetată cu hartie de copt și dăm la cuptorul încins la 180 grade C, vreme de 20-30 minute.
- Pentru verificare facem testul cu scobitoarea, dacă pe scobitoare nu rămâne aluat și o scoatem curată atunci când înțepăm blatul, putem scoate din cuptor. Blatul este copt.
- După coacere lăsăm blatul la răcit timp de 1-2 ore.
- Dezghețam cireșele și le lăsăm la curs după care le presărăm cu zahăr pudră.
- Nucile le tăiem în bucăți mari.
Preparăm crema.
- Mixăm frișcă pănă capătă o densitate solidă, după care adăugăm zahărul și smântâna. Amestecăm ușor.
- Tăiem blatul în două părți inegale (partea de jos trebuie să aibă o înălțime de aproximativ 1-1,5 cm).
- Partea superioară a blatului se taie în cuburi sau felii cu latura de 2-3 cm.
Asamblare tort.
- Așezăm blatul (baza) pe un platou, peste blat nivelăm un strat de cream apoi așezăm cireșe decongelate și nuci (6-7 linguri). Peste cireșe și nuci așezăm cuburi din blatul tăiat, stratul trebuie sa aibă o circumferința mai mica ca și baza. Invelim din nou cu cremă.
- Repetăm încă de doua ori, astfel incât vom avea 3 rânduri de cireșe și nuci cu trei straturi de blat tăiat, toate invelite în cremă.
Pregătim glazura pentru decor.
- Ciocolată o rupem în bucăți mici și o punem într-o cratiță mică, împreună cu untul și le topim pe bain marie (apa nu trebuie să atingă fundul vasului). Amestecăm până la omogenizare.
- Ornăm după imaginația proprie.
- Punem prăjitura în frigider timp de 3-4 ore după care putem servi.
Poftă bună!
Savoare si bun gust – Tort Larisa
Autorul acestei retete minunate este Elena – Kamelenta
Please follow and like us: