Varza cunoscuta in Ardeal si sub numele de curechi, este o leguma din cele mai vechi cunoscute si cultivate de catre om. Murata sau proaspata varza isi pastreaza calitatile de necontestat benefice pentru organismul omului.
Varza este o leguma bogata in fitonutrienti si vitamine (A, C si K), antioxidanti naturali care previn aparitia cancerului si a bolilor de inima, meritand pe deplin denumirea de Farmacia Naturala.
Astazi vom gati impreuna o reteta cunoscuta sub numele de Varza a la Cluj, o reteta traditionala care de-a lungul anilor si-a pastrat ingredientele si gustul. Este o reteta simpla si gustoasa facuta si de mama si de bunica, apreciata in egala masura de-a lungul timpului.
Varza a la Cluj
Autor: Florentina-Mirela
Bucataria: Traditionala Romaneasca
Categoria: Mancare gatita, efl principal
Portii: 6
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
- 1 varza murata mare sau 2 mai mici
- 750 g carne tocata de porc
- 2 cepe mari
- 2-3 linguri ulei
- o cana orez
- 1 lingura mare de boia ardei dulce
- 1 lingura de cimbru uscat
- 1 cana de smantana
- sare, piper dupa gust
Cum preparam:
- Spalam orezul cu apa rece si il punem la fiert.
- Varza murata se spala in apa rece, o scurgem bine de apa dupa care o tocam marunt.
- Intr-o cratita punem uleiul la incins si adaugam varza pe care o calim 15-20 de minute pana se inmoaie.
- In timp ce vaza o calim la foc mediu spre mic, tocam ceapa si o calim intr-o tigaie mai adanca pana devine sticloasa.
- Peste ceapa calita adaugam carnea si amestecam bine. O inabusim timp apox. 10 minute pana carnea isi schimba culoarea.
- Luam carnea de pe foc si adaugam mirodeniile, boaia de ardei, piper, sare si cimbru.
- Orezul fiert il scurgen de apa si incepem sa asamblam preparatul Varza a la Cluj.
- Eu am folosit un vas de yena cu capac.
- La baza asezam un strat de varza, peste care asezam un strat de carne, peste carne un strat de orez, iar peste orez punem un strat de smantana, dupa care din nou vaza, carne, orez si ultimul stat de varza.
- Ultimul strat de varza il imbracam in smantana.
- Trebuie stiut ca fiecare strat se preseaza usor astfel incat Varza a la Cluj sa fie compacta atunci cand este gata preparata.
- In cuptorul incis la 180 grade, introducem preparatul in cuptor acoperit cu capac.
- Lasam Varza a la Cluj in cuptor in jur de 25-30 de minute.
- Cand Varza a la Cluj este gata preparata nu poti sa ii rezisti, aroma imbietoare iti provoaca foame imedia.
- Se serveste calda asezonata cu un pic de smantana.
Pofta buna!
Savoare si bun gust – Varza a la Cluj
Please follow and like us: