Acest meniu este menit pentru pierderea in greutate in mod sanatos.
Aceasta dieta este conceputa pentru sapte zile iar el se repeta timp de patru saptamani.
Zilnic este recomandat consumarea a 2 litri de apa.
Luni | Marti | Miercuri | Joi | Viner | Sambata | Duminica |
Paine cu unt si ardei | Musli de fructe | Biscuiti cu ceai | Lapte cu cereale | Sos de mere si morcovi cu branza |
Smoothie de grepfrut | Paine cu unt si rosie |
Pere | Ananas | Ananas | Kiwi | Struguri | Mere | Banane |
Snitel cu sos de vin de Porto | Frittata cu amestec de ciuperci |
Mancare de fasole verde | Muschiulet de porc si ciuperci in sos cremos |
Salata de orez cu ton | Fasole batuta cu ceapa calita |
Supa de pui si Orez cu cartofi |
Biscuiti cu fulgi de ovaz | Iaur | Migdale | Seminte de floarea soarelui |
Rondele de orez expandat |
Biscuiti | Gustare dulce |
Ciorba de zarzavaturi | Creveti cu usturoi | Pui cu rosii si parmezan | Ciorba de fasole verde | Cartofi copti cu unt | Supa de pui | File de peste |
Luni:
Mic dejun : Paine cu unt si ardei
Ingrediente
Ardei: 75.0 g, Paine: 45.0 g, Unt: 22.5 g;
Gustare ora 10.00 : 200 g Pere
Pranz : Snitel cu sos de vin de Porto
Ingrediente
Piept de pui: 150 g. Ou: 22.5 g, Alune: 18.0 g, Faina: 15.0 g, Supa de carne: 90.0 g, Ulei: 15.0 g, Vin alb: 25 ml
Detalii de preparare
Pe langa ingredientele de mai sus, aveti nevoie si de: sare, piper, 1 varf de lingurita boia.
Mod de preparare
Condimentati snitelele de pui.Bateti albusul de ou.Rostogoliti snitelele in faina,albus de ou si alune,fixati bine apasand pe
pasta pentru pane.
Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie si prajiti snitelele in acesta pe ambele parti aproximativ opt minute.Luati-le din tigaie
si pastrati-le calde.
Stingeti sosul rezultat in urma prajirii cu supa, adaugati vinul si dati-l in clocot.Fierbeti-l cinci minute ,pana cand sosul se leaga.Potriviti gustul cu condimente. Serviti snitelele de pui cu sos de vin si salata verde.
Gustare ora 16.00 : 45 g Biscuiti cu fulgi de ovaz
Cina : 330 ml Ciorba de zarzavaturi
Ingrediente : 2 cartofi mari ,1 morcov, o ceapa , 4-5 linguri de mazare , un sfert de varza alba (mica), 2-3 rosii sau cateva
linguri de bulion, o radacina de patrunjel , 1-2 linguri de ulei , sare si piper (dupa gust), o legatura mica de frunze de patrunjel ,
pentru acrit se poate folosi otet, bors sau sare de lamaie.
Detalii de preparare;
Se curata ceapa si se taie solzisori, dupa care se pune in oala si se caleste putin in ulei. Cartofii, morcovul si radacina de patrunjel
se spala, se curata si se taie cubulete. Se spala si varza, apoi se taie fideluta.
Peste ceapa se adauga morcovul, radacina de patrunjel si putina apa, apoi se lasa la inabusit. Dupa cateva minute se adauga
4-5 cani de apa si se pun la fiert cartofii si varza. Se acopera vasul si se lasa la fiert, la foc mic. Daca folosesti mazare la
conserva, o poti adauga in oala spre sfarsit. Dupa ce au fiert legumele se adauga si rosiile taiate sau bulionul, pentru a oferi o
culoare placuta ciorbei de post. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se poate acri cu bors, otet sau cu sare de
lamaie. Dupa ce ai oprit focul, taie marunt patrunjelul si presara deasupra ciorbei taranesti.
Marti:
Mic dejun : Musli de fructe
Ingrediente: Cereale: 15.0 g, Miere: 15.0 g, Seminte de floarea soarelui: 15.0 g, Pere: 75.0 g, Lapte: 142.5 g;
Detalii de preparare
Prajiti semintele de floarea-soarelui intr-o tigaie fara grasime. Spalati perele, uscati-le, curatati-le, decojitile,indepartati miezul cu samburi si taiati-le cubulete.
Puneti fulgii de cereale in bol, deasupra bucatile de para, pe urma stropiti totul cu miere. Turnati laptele deasupra si
serviti presarat cu semintele de floarea-soarelui.
* Veganii vor folosi lapte de soia
Gustare ora 10.00 : 240 g Ananas
Pranz : Frittata cu amestec de ciuperci
Ingrediente: Ou: 2.0 buc, Ceapa: 30.0 g, Ciuperci: 120.0 g, Unt: 22.0 g, Paine: 25.0 g, Suc de lamaie: 10.0 g;
Pe langa ingredientele de mai sus, aveti nevoie si de : 1 catel de usturoi, putin oregano proaspat, 1 lingurita seminte de
pin, sare, piper, 1 lingurita de boia (daca preferati iute).
Mod de preparare:
Curatati bine ciupercile fara sa le spalati si taiati-le in cubulete.Descojiti ceapa si usturoiul si maruntiti-le.Spalati
oregano,zvantati-l,rupeti-i frunzele si maruntiti-l.
Prajiti putin semintele de pin intr-o tigaie fara grasime,apoi transferati-le intr-un alt recipient.In aceesi tigaie incingeti
jumatate din unt. Prajiti la foc mare pentru cca 5 minute ciupercile,ceapa si usturoiul,apoi incorporati frunzele de oregano cu
zeama de lamaie.
Mixati putin ouale si condimentati-le cu sare si piper.Incorporati semintele de pin.
Turnati intr-un vas untul clarificat ramas si incingeti-l.Turnati deasupra compozitia cu oua si lasati sa se coaca 15-20 de
minute la foc mic. Intoarceti cu atentie,apoi coaceti inca 5 minute.
Serviti omleta cu paine.
Gustare ora 16.00 : 375 g Iaurt
Cina : Creveti cu usturoi
Ingrediente: Supa de legume 120.0 g, Ulei: 18.0 g,Creveti: 157.5 g, Patrunjel verde: 18.0 g, Usturoi: 15.0 g;
Detalii de preparare
Pe langa ingredientele de mai sus aveti nevoie si de : 1 ardei iute uscat, si frigarui de lemn.
Preancalziti cuptorul la 200 * C . Curatati si tocati marunt usturoiul. Spalati, zvantatisi tocati marunt patrunjelul. Spalati
crevetii si lasati-i sa se scurga, eventual indepartati-le intestinele.
Incingeti uleiul si prajiti usturoiul. Maruntiti si adugati ardeiul chili. Prajiti si patrunjelul doua minute , amestecand.
Adaugati crevetii si turnati supa de legume. Lasati sa fiarba la cuptor la 200*C aproximativ 15 minute. Serviti crevetii cu
salata verde.
MIERCURI:
Mic dejun : 65 g Biscuiti cu ceai
Gustare ora 10.00 : 235 g Ananas
Pranz : Mancare de fasole verde – 250 g
Ingrediente: Paine: 45.0 g, Pasta de tomate: 15.0 g, Ulei: 31.5 g, Ceapa: 90.0 g, Fasole verde: 225.0 g;
Detalii de preparare
Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei. Se adauga fasolea verde proaspata sau congelata se sareaza si se
pipareaza. Daca este nevoie se adauga apa si se fierbe fasolea sub capac. Cand este aproape gata, se adauga pasta de
rosii si patrunjel verde tocat.
Gustare ora 16.00 : 30 g Migdale
Cina : Pui cu rosii si parmezan
Ingrediente: Parmezan: 21.0 g, Patrunjel verde: 15.0 g, Rosii: 120.0 g, Piept de pui: 135.0 g, Mustar: 15.0 g, Pesmet: 30.0 g, sare, piper, 1 lingura ulei, 1 catel de usturoi.
Detalii de preparare:
Pieptul de pui, dat prin sare si piper si asezat pe folie de aluminiu, se introduce intr-o tava la cuptor, in amestec cu pesmetul,, parmezanul, uleiul de masline, patrunjelul si usturoiul, deasupra presarindu-se putin mustar Dijon. Rosiile vor fi asezate in jurul bucatilor de piept de pui.
Timpul de coacere este de aproximativ 17 minute. Preparatul se serveste cu salata verde .
JOI:
Mic dejun : Lapte cu cereale
Lapte: 225.0 g, Cereale: 43.5 g;
Gustare ora 10.00 : 185 g Kiwi
Pranz : Muschiulet de porc si ciuperci in sos cremos
Ingrediente
Muschi de porc: 150.0 g, Paine: 30.0 g, Sos de soia: 15.0g, Smantana slaba: 34.5 g, Unt: 22.5 g, Ciuperci: 187.5 g, 2 catei de usturoi, 1 lingura ulei, piper.
Detalii de preparare
Se taie partea din mijloc a muschiuletului (acea parte care are grosime egala) in felii de cca 1 cm (cam 10 felii). Se presara
cu piper.
Se taie piciorusul ciupercilor. Palariile se sterg cu un servetel inmuiat in apa cu lamaie.
Intr-o tigaie care sa cuprinda feliile de carne se incinge uleiul. Se adauga ciupercile si se soteaza la foc mai mare pana se
rumenesc frumos pe toate partile. Se scot din tigaie.
Se aseaza feliile de carne pe toata suprafata tigaii, fara a le inghesui si se rumenesc pe prima parte (max 2 minute).
Intoarceti feliile de carne sa se rumeneasca si pe a doua parte si tot atunci puneti ciupercile la loc in tigaie.
Cand carnea e rumena si pe a doua parte, trageti tigaia de pe foc. Adaugati usturoiul strivit si amestecati sa se acopere
carnea si ciupercile cu aroma lui.
Adaugati untul si amestecati pana e topit complet si acopera bucatile de carne si ciupercile.
Puneti tigaia la loc pe foc si adaugati sosul de soia si smantana. Lasati sa se inferbante scurt pana simtiti ca sosul e
vascos (maxim 1 minut), fara insa a-l lasa sa fiarba viguros ca sa nu se „taie”.
Gustare ora 16.00 : 45 g Seminte de floarea soarelui
Cina : Ciorba de fasole verde 350 ml
INGREDIENTE : 500 g. fasole verde , 1 ceapa , 1 morcov , 1 ardei gras , 2-3 rosii decojite sau 1/2 conserva rosii in suc
propriu , 150-200 g. iaurt , 2 catei de usturoi , patrunjel , sare , piper,
Mod de preparare : Curatam fasolea si o rupem in bucatele mai mici. O spalam in 2-3 randuri de apa dupa care o punem in oala
cu apa care fierbe la oparit. Daca nu este fasole verde proaspata se poate folosi si fasole verde congelata. .Intre timp curatam si
taiem ceapa, morcovul si ardeiul, le tragem la tigaie in putin ulei.
Dupa ce s-au sotat legumele le adaugam si pe ele in ciorbita.
Lasam sa clocoteasca incet pana se fierb legumele.Spre final amestecam iaurtul cu 2-3 polonice de zeama si il adaugam in
ciorbita, dupa care urmeaza usturoiul curatat si taiat feliute, iar la sfarsit rosiile decojite si taiate cubulete. Saram, piperam.
P.S. Pentru vegani, se poate face ciorbita de fasole verde fara iaurt si se poate acri dupa gust cu lamaie.
VINERI:
Mic dejun : Sos de mere si morcovi cu branza de vaca
Ingrediente: Paine: 30.0 g, Suc de lamaie: 15.0 g, Mere: 75.0 g, Morcov: 52.5 g, Branza dulce de vaci: 67.5 g, Smantana slaba: 15.0 g;
Pe langa ingredientele de mai sus, aveti nevoie si de: sare si piper.
Mod de preparare
Spalati merele, taiati-le in jumatate,indepartati cotorul , si razuiti-l cu tot cu coaja.Imediat dupa aceea,picurati suc de
lamiae peste ele.Curatati morcovii de coaja si razuiti-I,deasemenea.
Amestecati branza de vaca impreuna cu merele si morcovii. Bateti smantana pana se intareste,adaugati-o prin
amestecare, compozitiei de mere si morcovi.
Asezonati cu sare si piper. Serviti cu paine integral proaspata.
Gustare ora 10.00 : 165 g Struguri
Pranz : Salata de orez cu ton
Ingrediente: Ton: 90.0 g, Ou: 45.0 g, Orez: 57.0 g, Ulei: 15.0 g, Capere: 15.0 g, Castraveti murati: 90.0 g;
Detalii de preparare
Orezul se fierbe in apa cu sare. Se strecoara , se raceste si se amesteca cu ton bucati in ulei , castraveciorii murati cubulete, albusul de la 1 ou, cateva capere (daca ai).
Se serveste rece de la frigider.
Gustare ora 16.00 : 45 g Rondele de orez expandat
Cina : Cartofi copti in coaja cu unt
Ingrediente: Cartof: 225.0 g, Salata: 90.0 g, Unt: 31.5 g;
Detalii de preparare
Se coc in cuptor cartofii copti in coaja se consuma cu unt si cu salata verde.
SAMBATA:
Mic dejun : Smoothie de grepfrut
Ingrediente: Fulgi de ovaz:16.5 g, Miere: 15.0 g, Banane: 45.0 g, Capsuni: 90.0 g, Grepfruit: 135.0 g, Iaurt: 150.0 g;
Detalii de preparare
Spalati capsunile proaspete, tamponati-le si curatati-le. Decojiti grepfuitul astfel incat pielea alba sa fie indepartata
complet. Scoateti resturile dintre pielitele despartitoare , indepartati samburii si pastratei sucul.
Curatati bananele de coaja , rupeti-le in bucati si puneti-le intr-un mixer cu capsunile, grepfuitul. Adaugati iaurtul, fulgii de
ovaz si mierea . Mixati totul bine si serviti.
Gustare ora 10.00 : 225 g Mere
Pranz : Fasole batuta cu ceapa calita
Ingrediente: Ceapa: 135.0 g, Fasole uscata fiarta: 184.5 g, Paine: 22.5 g, Ulei: 18.0 g;
Detalii de preparare
Fasolea fiarta se strecoara si se paseaza. Se sareaza si se pipareaza dupa gust. Ceapa taiata julien se caleste in ulei.
Peste fasolea batuta se presara ceapa calita si se serveste cu felia de paine.
Gustare ora 16.00 : 35 g Biscuiti
Cina : 350 ml Supa de pui cu taitei sau galuste de gris
Ingrediente: Spatele, aripile si gatul de la un pui , 5-6 morcovi , 1 pastarnac , 1 patrunjel radacina , 1 felie de telina , 1 rosie , 1
ceapa rosie , sare, piper boabe , frunze de patrunjel
Detalii de preparare:
Incepem cu toaletarea puiului. Incepem prin a-l curata de pene si tuleie. Apoi am transat puiul dupa
cum urmeaza: aripile separat si spatele in doua bucati. Puiul se spala apoi si se pune intr-o oala cu apa rece si se pune la fiert.
Oala are cca. 5 L si am pus cam 3 L de apa. Pana da in primul clocot curatam zarzavaturile: Cand supa ajunge la primul clocot
se ia o spumiera sau o sita si se scoate spuma. Motivul este pur estetic, pentru a obtine o supa limpede, nu ca ar fi vreo
problema cu spuma (care de fapt este formata din proteine coagulate). Povestile de genul: aruncam prima apa si cu asta am
aruncat toxinele NU au nici o baza reala, stiintifica. Practic, aruncand prima apa, aruncam toata savoarea supei!
Cand spumez supa, pe langa tin un bol cu apa rece unde imi clatesc in permanenta sita. Dupa ce am scos spuma, vom avea
supa clara pe care o prelucram ulterior. Se adauga sarea, piperul boabe si, daca puiul e tanar, se adauga si zarzavaturile, daca
e mai batran, se mai fierbe o vreme si se adauga apoi zarzavaturile. Supa de pui cu taitei se fierbe inca 40 de minute la foc
mediu spre mic, ca sa clocoteasca incet. Cand supa de pui este gata se scot din ea puiul si zarzavaturile si, daca supa e
tulbure, se poate strecura prin strecuratoare. Supa de pui se serveste fierbinte, cu taitei de casa sau galuste de gris. Se presara
cu patrunjel verde, proaspat maruntit. Dupa gust se mai poate adauga piper negru macinat.
DUMINICA:
Mic dejun : Paine cu unt si rosi
Rosii: 150.0 g, Unt: 22.5 g, Paine: 45.0 g
Gustare ora 10.00 : 130 g Banane
Pranz : Orez cu cartofi si Supa de pui
Ingrediente: Orez: 60 g, Ardei: 30 g, Cartof: 120 g, Morcov: 75 g, Ulei: 19.5 g;
Detalii de preparare
Pune orezul la fiert in 2 cani de apa cu sare. Prajeste chimenul intr-o tigaie in putin ulei de masline, vreo 20 de secunde. Cand semintele de chimen incep sa
pocneasca, adauga cartofii si praful de chilli, cat doresti tu. Adauga sare si soteaza-i pana cand cartofii sunt partial gatiti.
Adauga morcovii, ardeiul si condimentele si soteaza pana cand toate sunt gatite. Amesteca orezul cu cele din tigaie.
Adauga sare daca e necesar.
200 ml supa cu taietei sau cu galuste de gris
Gustare ora 16.00 : Gustare dulce
3-4 patratele ciocolata sau 1 prajitura mica sau 1 inghetata
Cina : File de peste sub capac cu salata verde
Ingrediente: Salata: 187.5 g, Vin alb: 30.0 g, File de peste: 145.5 g, 1 lingura ulei, sare si piper.
Detalii de preparare
Intr-o tigaie in care nu se lipeste mancarea pui un fir ulei de masline, 1 catel de usturoi taiat in doua,
somonul (sau alt file de peste de preferat slab) si vinul alb, sare , piper si cateva frunzulite de rozmarin . Lasi sa se faca cam
15- 20 minute sub capac.
Se serveste cu salata verde.
Spor la slabit!