Gogoasa pufoasa si aerata, goala pe dinauntru si umpluta cu deosebita crema de vanilie, este un deliciu pe care trebuie sa-l gusti si sa-l apreciezi.
Choux à la creme sau mini eclere cum le numim noi, isi au radacina in faimoasa bucatarie franceza. Este un produs de patiserie foarte indragit datorita finetii gustului.
Mini eclere cu crema de vanilie

Autor: Tina
Bucataria: Fraceza
Categoria: Desert / Dulciuri
Portii: 12
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
Choux-urile
- 150 ml ulei
- 300 ml apă
- 300 g faina 000
- putina sare
- 6 ouă
Crema:
- 500 ml. lapte
- 80 de grame zahăr
- 6 gălbenușuri
- 50 de grame de făină
- 1 păstaie de vanilie (sau zahăr vanilat)
Decor: 250 g frișcă
Cum preparam:
Choux-urile (eclerele).
- Într-o oala punem la fiert apa cu uleiul și sarea. Când apa cu uleiul da in clocot, oprim focul și punem toată făina odată. Amestecăm energic până se omogenizează, apoi lasăm să se răcească complet.
- Când această compoziție este rece, adaugăm ouăle unul câte unul și omogenizăm bine până obținem un aluat cremos . Cu ajutorul unui poș, punem choux-urile în tava neunsă (tapetata cu hârtie de copt) și le coacem la foc mare (250 C max.), la început și când începe sa se rumenească la foc mijlociu, aproximativ 40 minute.
- Când sunt uscate bine le scoatem. Nu deschidem ușa cuptorului în timpul coacerii deoarce gogoșelele se vor lăsa.
- La eclerele cu frișcă tăiem capacul de tot.
Crema:
- Desfacem pastaia de vanilie scoatem semintele.
- Intr-o cratita cu fundul mai gros, turnam 500 de ml de lapte in care punem semintele si pastaia de vanilie.
- Asezam cratita pe plita si aducem laptele la punctul de fierbere dupa care oprim focul. Acoperim cratita cu un capac si lasam vreme de jumatate de ora ca laptele sa ia aroma vaniliei.
- Intre timp intr-un castron mare, mixam cele 6 galbenusuri cu 80 g de zahar pana cand amestecul devine cremos.
- Adaugam peste amestecul de ouă 50 de grame de faina amestecand cu telul pana obtinem o pasta omogena fara cocoloase.
- Din laptele cu aroma de vanilie fierbe, adaugam ⅔ peste amestecul de oua, amestecand cu telul in continuu.
- Dupa ce am incorporat bine laptele si avem o pasta fina, turnam toata compozitia peste laptele ramas in cratita.
- Asezam cratita pe plita la foc mediu si amestecam in continuu pana incepe sa dea in clocot.
- Continuam sa amestecam inca 2-3 minute pana cand crema se îngroasa.
- Luam cratita de pe foc, scoatem pastaia si semintele de vanilie, acoperim cu o folie alimentara si lasam crema sa se raceasca la temperatura camerei.
- Cu o linguriță sau un poș umplem eclerele cu cremă iar deasupra cremei punem puțină frișca.
- Deasupra ornam cu glazură de ciocolata sau mai simplu pudrăm zahăr.
- Am terminat de preparat cele mai gustoase eclere cu crema de vanilie.
Pofta buna!
Savoare si bn gust- Mini eclere cu crema de vanilie
Savoare si bun gust – Mini eclere cu crema de vanilie
Please follow and like us: