Zacusca este o mancare de legume proaspete, coapte, specifica tarilor balcanice.
Conform traditiei romanesti, dupa recolta de toamna, se pregateste zacusca conservata in borcane sterilizate, pentru a fi consumata iarna.
Pentru o zacusca reusita trebuie sa avem legume proaspete de buna calitate.
Atentie mare, vinetele si ardeii se cantaresc cruzi si apoi se vor coace.
Zacusca de vinete
Autor: Tina
Bucataria: Romaneasca
Categoria: Conserve
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Ingrediente:
- 6 kg. de vinete
- 4 kg gogosari sau capia
- 2 kg de ceapa
- 2 litru de bulion de rosii de consistenta potrivita (nu pasta)
- 1,25 l de ulei
- 4-5 foi de dafin
- 2 lingurita de sare
- 2 ligurita de piper negru boabe sau macinat
Cum preparam:
- Spalam atat vinetele cat si ardeii inainte de coacere deoarece dupa coacere nu-i vom mai spala pentru a nu diminua gustul de copt.
- Coacem vinetele si gogosarii pe gratar, cuptor sau pe plita.
- Cand vinetele sunt coapte le asezam intr-o strecuratoare si lasam sa se scurga lichidul amar pe care vinetele il lasa dupa copt.
- Cand s-au racit si lichidul s-a scurs le curatam de coaja si le tocam cu un cutit ceramic sau plastic. Daca folosim metal vinetele se inegresc.
- Cand ardeii sunt copti ii asezam intr-un vas pe care il acoperim cu un capac. Lasam ardeii sa se abureasca sub capac pana se racesc apoi ii curatam de coaja si cotor.
- Odata caratati ardeii ii tocam in masina de macinat carne, daca nu avem vom folosi un blender.
- Curatam ceapa iar apoi o dam prin masina de tocat carne sau o tocam marunt cu cutitul.
- Intr-o oala mai mare cu fundul gros punem pe foc ceapa si uleiul impreuma cu o lingura de sare.
- Sotam ceapa aproximativ 10 minute pana se inmoaie apoi adaugam ardeiul copt si macinat. Amestecam bine si lasam sa dea in clocot.
- Cand incepe sa fiarba adaugam vinetele tocate fin, bulionul, piperul si foile de dafin. Amestecam bine toate ingredientele.
- Reducem focul la minim si fierbem aproximativ o ora. Sa nu murdarim toata bucataria (zacusca stropeste cand fierbe) acoperim oala pe jumatate astfel incat aburul sa poata iesi si sa impiedicam si decorarea peretelui cu zacusca.
- In timpul fierberii amestecam destul de des, astfel incat sa nu se prinda pe fundul oalei. Spre final condimentam dupa gust cu sare si piper.
- Nu trebuie sa exageram cu fierberea deoarece legumele isi vor pierde calitatile si zacusca va avea un aspect urat.
- In borcanele sterilizate turnam zacusca fierbinte, filetam capacele si asezam borcanele intr-o tava pe care o introducem in cuptorul preincalzit la 100C vreme de o ora. Dupa scurgerea timpului oprim focul la cuptor si lasam zacusca in cuptor pentru a se raci treptat ( de azi pe maine). Sau daca mai trebuie sa utilizam cuptorul scoatem borcanele fierbinti si le asezam intr-un cuib facut dintr-o patura groasa, le acoperim si le lasam la cald sa se raceasca treptat.
- Odata racite borcanele cu zacusca, le asezam frumos pe raftul din camara si chiar daca nu a venit iarna ne putem infrupta din delicioasa zacusca de vinete intinsa pe o bucata de paine moale.
Pofta buna!
Savoare si bun gust – Zacusca de vinete
Please follow and like us: