De mic copil am invatat ca in fiecare zi de Duminica pe masa de pranz trebuie sa avem o supa fierbinte, proaspat facuta. Era singura zi din saptamana cand intreaga familie se reunea in jurul mesei si atunci aceasta trebuia sa fie un festin.
Am crescut la tara cu o curte plina de oratanii: gaini, rate, gaste si curcani, iar mama pregatea inca de sambata seara cate o pasare pentru delicioasa supa de duminica.
Nimic nu se compara cu supa de rata in care mama punea, galuste de gris, taitei, tascute sau garteni.
Tascutele erau facute din aluatul de taitei taiat in patratele mici, iar garteni se faceau tot din aluatul de taitei pe care il taiam patratele cam de 1 cm si ii invarteam cu ajutorul unei tepuse pe o spata de la razboiul de tesut mostenita de la bunica.
- 500 g carne de rata
- 3 morcovi
- 1 radacini de patrunjel
- ¼ radacina de telina
- 1 radacina pastarnac
- 1 ceapa
- 5-6 catei de usturoi
- 2-3 foi de dafin
- O legatura de frunze de patrunjel verde
- 1 lingurita piper negru boabe
- Sare dupa gust
- 3 oua proaspete
- 250 gr gris
- ½ lingurita sare
- Patrunjel verde tocat fin
- Curatam si spalam bine carnea de rata, eu am folosit o jumatate de rata
- Curatam si spalam legumele.
- Odata curatate toate ingredientele (legume, carne, mirodenii), le asezam intr-o oala de 8-10 litri si umplem apoi cu apa si fierbem la foc mic fara sa acoperim oala. Lasam cateva frunze de patrunjel pentru decor.
- Din cand in cand luam cu ajutorul unei strecuratoare cu sita deasa spuma formata deasupra.
- Fierbem supa pana carnea de rata se desprinde de pe os, aproximativ o ora si jumatate.
- Cand supa este aproape gata vom pregati galustele de gris.
- Batem cu o furculita bine ouale cu sarea, apoi adaugam in fir subtire adaugam grisul.
- Compozitia trebuie sa fie pufoasa, deloc tare.
- Acoperim bolul si lasam compozitia la odihna cel putin 10 minute
- Nu fierb niciodata galustele direct in supa ci pun apa la fiert cu sare in care pun si 2-3 polonice de supa.
- Cand apa clocoteste cu o lingura, in functie de cat de mari vreau sa fie galustele, atata compozitie pun in lingura si o las in apa clocotita.
- Cand galustele se ridica deasupra sunt fierte.
- Supa fiarta o strecuram.
- Galustele le scoatem cu o paleta din apa clocotita, cu grija sa nu le spargem si le asezam in supa strecurata.
- Acoperim oala si lasam timp de 10 minute ca galustele sa preia aroma supei.
- Intre timp taiem un morcov (scos din supa), rondele subtiri, tocam fin patrunjelul verde si le punem in oala cu supa.
- In fiecare farfurie punem 2 galuste, 2-3 rondele de morcov si 2-3 polonice de supa.
- Carnea si legumele din supa, strecurate bine, le punem intr-o tigaie impreuna cu 3-4 linguri de ulei de masline, punem deasupra un capac si le rumenim, sunt delicioase.
- Sau putem folosi atat carnea de rata cat si legumele fierte in supa pentru a prepara o salata de boeuf.
Savoare si bun gust – Supa de rata cu galuste de gris